Den svenska nationella ämnesdidaktiska konferensen ”Ämnesdidaktiska broar” hölls i Malmö den 20-21.4.2016. Från Åbo Akademi i Vasa och utvecklingsprojektet Helium deltog Tom Gullberg. Här följer hans reflektioner över det ämnesövergripande arbetet i Finland och dess betydelse i ett nordiskt sammanhang.
Under konferensen presenterade jag de ämnesövergripande ambitionerna i läroplanerna för såväl gymnasiet som gundläggande utbildning, samt hur vi förbereder blivande ämneslärare i vår lärarutbildning. Jag presenterade temstudiekursen TS 2 som en (potentiell) fenomenbaserad kurs, och gav exempel på hur de kurserna kommer att se ut i gymnasiernas läroplaner. Jag lyfte även fram gymnasielärarnas reflektioner kring hur de under våren 2016 – mitt under slutspurten i det intensiva läroplansprocesserna – upplevde tillskottet av ämnesövergripande temastudiekurser.
När kurserna småningom kör igång blir det intressant att se hur de upplevs i våra gymnasier, men på våren 2016 sades det t.ex.: ”Temastudierna tvingar skolan att jobba ämnesövergripande”, ”Man har möjlighet att planera kurser som inte ryms inom ramen för vanliga obligatoriska och fördjupade kurser”, ”man har möjlighet att mera än i andra kurser koncentrera sig på olika aspekter av ett visst fenomen”, och ”att kursera ges en egen plats i kursutbudet kan vara bra eftersom det inte är klart inom vilket ämne vissa ämnesövergripande kurser annars skulle platsa”.
Vilket var då mottagandet på konferensen? Man kan väl rent allmänt konstatera att det trots konferensens tema var ytterst få presentationer som fokuserade på ämnesövergripande didaktiska perspektiv. Projektet Helium och det som pågår i det finländska läroplansarbetet möttes närmast med förvåning av de svenska ämnesdidaktikerna: ”Det där har vi slutat med i Sverige eftersom vi tyckte att det inte fungerade”. De svenska didaktikerna konstaterade att man i Sverige nu har full fokus på ämneskunskap och ämnesundervisning, och att alla integrativa delar (det nämndes faktiskt demokratifostran som ett exempel) har man eliminerat från läroplanerna. Man var lite förvånade över att Finland väljer Sveriges väg i ett läge när Sverige noterat ett misslyckande (jämför denna hösts finlandssvenska debatt om läroplanerna och de jämförelser speciellt HBL gjort med Sverige).
Mitt svar såväl i Malmö som nu har varit att vi verkligen inte kopierar dåligt förverkligade lösningar från Sverige, utan att det handlar om att organisera även ämnesövergripande projekt på ett sätt så att inte ämneskunskap kvävs. Det finns ofta också i den finländska diskussionen en uppfattning om att ämneskunskapen dumpas för någon annan form av helhetsmässig kunskap, men så ska det ingalunda vara. Det är ämnesundervisning och ämneskunskap som stärker de ämnesövergripande temakurserna. Att vi fortfarande behöver arbeta på att hitta goda didaktiska metoder för att nå perfekta resultat i varje temakurs är en självklarhet, men det är ju därförvi har HELIUM.