Tankar kring temadagen ”Vatten som förenar och delar” 9.4.2018

Idag var det en stor dag för oss eftersom vi genomförde vår första temastudiedag på Vasa övningsskola. Temat var, som ingen kan ha undgått, vatten, och mer specifikt vatten som förenar och delar.

Jag tror att vi alla var lite smått nervösa över hur denna dag verkligen skulle ta form. Vi hade planerat programmet, men man kan aldrig riktigt veta hur upplägget kommer att fungera i praktiken. Det blev, som ni andra också påpekat i era inlägg, mycket bättre än vad jag hade förväntat mig.

Jag ingick i gruppen Vatten som produkt. Vi behandlade detta tema genom att använda oss av filmanalys. Diskussionerna som följde efter att vi hade sett videoklippen var tankeväckande, intressanta och givande, inte bara för mig, utan även för de studerande. Jag imponerades och fortfarande imponeras över deras goda analysförmåga och deras intressanta tankar och åsikter. De deltog aktivt i diskussionerna och behandlade temat på stort allvar. Utgående från de studerandes blogginlägg och utvärderingar så verkar, inte bara jag, utan även de ha haft en bra, rolig och tankeväckande dag.

Målet för den ämnesöverskridande kursen Tvärvetenskapligt tänkande var att ”erbjuda den studerande möjligheter att vidareutveckla ett mångsidigt och ämnesövergripande tänkande” (Läroplanen 2015: 225). Jag hoppas att vi med vår temastudiedag har bidragit till detta.

Idag var det en stor dag för oss eftersom vi genomförde vår första temastudiedag. Och jag tror att många kan hålla med mig när jag säger att detta inte var vår sista. Jag ser framemot att arbeta ämnesövergripande i framtiden!

Erica Björkvik

Litteraturförteckning

Utbildningsstyrelsen. 2015. ”Grunderna för gymnasiets läroplan 2015”. Helsingfors: Utbildningsstyrelsen. Tillgänglig: http://www.oph.fi/download/174853_grunderna_for_gymnasiets_laroplan_2015.pdf [9 april, 2018]

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s