Ämnesövergripande på Vasa övningsskola

Såhär någon vecka efter den ämnesintegrativa dag vi ämneslärare höll på Vasa övningsskola börjar det ha landat i mig vad vi har gjort. Hela våren har vi planerat en dag för gymnasiets ettor, där de tillsammans skulle få lära sig med om vatten ur ett ämnesintegrativt perspektiv.

Dagen utformades så, att vi delade upp eleverna i mindre grupper så att de tillsammans fick gå en slags workshop-spårning, där alla studerande fick delta i alla grupper. I min grupp behandlade vi vatten som mänsklig rättighet, och i den gruppen delades studerandena in i ännu mindre grupper, där jag hade ansvar för en diskussion om hur vi kan garantera vatten som mänsklig rättighet i Finland. Hur kan vi se till att tiggare och hemlösa får rent vatten, en toalett och en dusch?

Studerandena hade massor av fantastiska idéer, och det var en fröjd att få leda en diskussion där så många perspektiv och tankar fick komma fram!

Dagens helhet och tidsplanering kunde ha slipats och fungerat bättre, men överlag tyckte jag att det blev en intressant helhet. Studerandena har i sin respons gett övervägande positiv feedback, men det fanns ju några som tagit upp problematik i bl.a. tidsanvändning, vilket var något vi redan insett att inte fungerade helt optimalt.

 

H-M Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s