Ämnesövergripande projekt, tankar i efterhand

Inom ämnesdidaktiken gjorde en stor del av ämneslärarstuderandena på Åbo Akademi ett ämnesövergripande projekt som resulterade i workshops med Vasa Övningsskolas gymnasium 9.4.2018. Eftersom jag på grund av sjukdom inte kunde delta under själva dagen försöker jag sammanfatta mina slutsatser utgående från projektets planering, de övriga ämneslärarstuderandes reflektioner efter dagen, samt gymnasisternas respons.

Den planeringsgrupp som jag ingick i hade ”vatten som mänsklig rättighet” som tema. Stationen som vi hade hand om skulle leda diskussioner i mindre grupper där vi ämneslärarstuderande ansvarade över varsin underrubrik som vi skulle ställa frågor kring. Vi inledde stationen med en kort berättelse som jag skulle ha haft hand om, i syftet att den skulle få oss att tänka oss in i hur en varadag utan vatten kunde se ut. Gymnasiestuderandena fick sammanfatta sina slutsatser kort i slutet. Baserat på de andra gruppmedlemmarnas reflektioner verkade det ha gått bra och någorlunda enligt planerna. Studerandena kom med fina idéer och tankar och vatten som mänslig rättighet kunde diskuteras ur olika perspektiv.

Trots att responsen från de studerandes sida var av blandad karaktär kan man ändå urskilja en övervägande positiv anda i deras svar. Det var främst praktiska problem som uppstått på vägen som irriterade några, någon tyckte även att själva innehållet inte gav så mycket. Men som vi konstaterade redan i planeringsskedet finns det risker med att vara så många människor i ett och samma projekt. Det viktigaste var att vi ändå vågade ta dessa risker och fullgjorde projektet med någorlunda lyckat resultat. Det har gett med sig många lärdomar inför det framtida yrkeslivet.

Amanda Aumanen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s